21 augustus 2018

Terug in Nederland

Aankomst in Nieuwpoort.
Na de middag vertrekken we uit Boulogne, net voor de stroom draait. We eten voor vertrek nog eerst een boterham en ik maak er nog een paar klaar voor onderweg.
Het eerste stuk naar Cap Griz Nez hebben we halve wind van 15 tot 20 knopen en we lopen lekker. Bij de kaap hebben we 3 knopen stroom mee. Na de kaap gaan we richting Duinkerken en varen we voor de wind. We rollen de fok in en varen op het grootzeil.


Rond half zes zijn we bij Duinkerken. Het is nog heerlijk relaxed zeilen met een lekkere wind van achter en we zien zoveel jachten naar binnen varen dat we doorzeilen naar het 15 mijl verderop liggende Belgishe Nieuwpoort.
De belgische gastenvlag wordt gehesen
We maken soep warm en eten er een boterham bij, heerlijk tijdens het zeilen in de zon.
Rond half tien komen we aan en we zien de zon nog net boven de horizon staan, wat een mooi gezicht!
We blijven een dag in Nieuwpoort, lopen naar het centrum en daarna naar de boulevard voor een lekker ijsje. In het water zien we een apart tafereel, namelijk bronzen paarden met ruiters. Aparte, mooie kunst!
Kunst in Zee in Nieuwpoort
Borrel en daarna mosselen eten in Breskens
De volgende dag varen we vroeg weg met stroom mee naar Oostende. Daar hebben we afgesproken met Sylvia en Maarten van de Malaika, zij komen uit Blankenberge. Het is een lekker tochtje, hoog aan de wind.
Een paar uur later komt de Malaika ook binnen en het is een gezellig weerzien. We kletsen gezellig met elkaar bij, borrelen en gaan samen eten. Na een extra dag in
Oostende gaan we door naar Blankenberge, ook met de Malaika. Daar nemen we de tram naar Knokke. Het is een leuke badplaats met ook een lange boulevard en een grote winkelstraat.
De volgende bestemming is Breskes, waar we eindelijk echte zeeuwse, en dus grote mosselen eten in het dorp. Heerlijk, alleen wat moeilijk om er azijn bij te bestellen. Wij vinden dat véél lekkerder dan sausjes en gelukkig lukt het wel.

Zeehonden in de Oosterschelde
Verderop in de Westerschelde ligt Terneuzen waar we de volgende dag heen willen. Om 9 uur als we bijna weggaan wordt het opeens koud en mistig. We wachten nog even en om tien uur is het zicht goed genoeg. Het is 2 uur varen en onderweg zien we op de zandbanken zeehonden liggen. Met hoogwater komen we aan. We lopen door het dorpje, doen boodschappen, pakken een terrasje en chillen en eten op de boot.

Komende dagen is het nog even afkicken in Zeeland en dan komt onze mooie reis van bijna 4 maanden en 1600 mijl toch tot een einde.

We kijken terug op een reis waarin we véél mooie dingen hebben gedaan en gezien en waar we écht hebben geleefd met het de zon en maan standen middels het getij, de wind, met zijn hoge en lage drukgebieden en het zoute water. Dat is echt een geweldige ervaring.




14 augustus 2018

De Somme baai

De wekker gaat vroeg en we vertrekken om kwart voor zeven uit Dieppe. We zetten gelijk de zeilen want er is een lekkere halve wind. Wij varen langs de kust naar Saint Valery sur Somme, terwijl vrijwel alle andere boten naar Boulogne gaan. We hebben in het begin wat tegenstroom en daarna een goede stroom mee. We kunnen alles zeilen en komen precies op tijd, om 11 uur bij de aanloop boei aan. Met het naar binnen varen hebben we de wind van achter en dat is te weinig om te zeilen en dus halen we de zeilen naar beneden.

Dan gaan we het Somme gebied in en varen tussen de boeien naar binnen. De plattegrond kun je downloaden van hun site, want deze verandert vaak. Ook op de plotter is hij niet actueel. Onze buurman in Dieppe was daar onlangs geweest en gaf ons een uitgeprinte versie, dat is handiger.
Het is opletten om de juiste route te volgen om te zorgen dat we niet vast lopen. Dit gebied valt helemaal droog, maar in de haven van Saint Valery blijft er voldoende water staan zodat de boot kan blijven drijven.
Oude stationshal in Saint Valery
We doen er ruim een uur over om met stroom mee naar binnen te varen. Het is ongeveer 8 mijl. We zien wel veel lokale boten die deze boeienlijn niet zo strikt volgen, maar wij willen het risico niet nemen om de route af te snijden.
Na een uur varen we Saint Valery binnen en het dorp ziet er erg pittoresk en gezellig uit. We zien ook gelijk de oude stoomtrein, het is een leuke binnenkomer! In de haven meren we aan de kopsteiger af, dat zijn de bezoekersplaatsen. We drinken koffie en eten wat en komen even bij en genieten van het uitzicht.
Boulevaart in Saint Valery
Dan lopen we het dorp in, in de wirwar van straatjes, langs het water en hoog boven de stad. Het is een vissersdorp, wel erg toeristisch, de huisjes zijn kleurrijk en overal hangen visnetten, dit vanwege de Fete de la Mer. We drinken in een tuin een heerlijke gin tonic.
Van boven het dorp zien we dat het water zich terugtrekt en gebied waar we gevaren hebben ziet er al als een zandvlakte uit.
Het is echt een super mooie plek.
In de avond eten in het restaurant bij de haven en daarna lopen we het dorp in, daar is het feest. We luisteren naar de muziek en de sfeer is gezellig. We maken het niet te laat.


Saint Valery

Saint Valery

Uitzicht op Saint Valery en de Sommebaai

Saint Valery

De kerk in Saint Valery

Saint Valery

Prachtige huizen in Saint Valery
We willen de volgende dag met de stoomtrein mee, maar door het late tij en de wind die de dag erna west en harder is, besluiten we toch om de volgende dag weer verder te varen. Erg jammer maar we willen geen risico nemen om hier vast te zitten, want het tij wordt steeds later.
Stoomlocomotief uit 1904

De rijtuigen, Saint Valery

De trein rijdt over de brug in Saint Valery
Anderhalf uur voor hoog water kunnen we vertrekken, om 12:10. Een half uur eerder gaat het opeens heel hard stromen en komt de vloed binnen. Woh, dat stroomt hard. Toch gaan we op tijd weg omdat we niet té laat, voor het donker in Boulogne willen binnenkomen.
Afijn, niet zo slim want we hebben écht véél stroom tegen, in het begin varen we maar 1,5 tot 2 knopen, terwijl we ruim 6 kn door het water varen. Als het breder wordt varen we 3, vervolgens 4 en later gelukkig 5 knopen en het duurt bijna 2 uur, voor we op zee zijn waar we de stroom mee krijgen. Pfff, dit is niet echt fijn, volgende keer gaan we een uurtje later weg.
In de oude vesting, Boulonge

In de Somme hadden we nog wind, maar op zee komt hij vanachter en kunnen we niet zeilen. We gaan op de motor naar Boulogne. Gelukkig gaat het voorspoedig en komen we rond zeven uur aan en eten lekker aan boord.

We blijven een paar dagen in Boulogne. Nog even van Frankrijk genieten. Het weer is wisselend, af en toe regen, vaak bewolking en als de zon schijnt is het gelijk warm. We chillen in de oude stad, met zijn mooie gebouwen en vestingsmuren.

De dag erna nemen we de bus naar Wimereux, een leuke badplaats waar we gezellig over het strand en in het centrum het dorp verkennen. Tevens doen we een was en boodschappen en rusten lekker uit. We zijn wel weer aan het naar huis gaan toe, dus gaan we nu echt richting België en Nederland.


Wimereux

Wimereux

Wimereux

Schilder in Wimereux


10 augustus 2018

Onverwachte storm in de Seinebaai

De route van afgelopen dagen
We blijven in totaal drie dagen in Saint Vaast. Op de laatste dag wordt de kermis weer afgebouwd en ook dat is interessant om te zien hoe ze de "Mega Extreme" attractie afbreken. Verder wilden we naar de oesterbanken kijken, maar net voordat ze weer onder het water liepen konden we de oesters niet ontdekken in deze banken. Waren ze wellicht al geoost?
De oesterbanken in Saint Vaast
De oesterbanken in Saint Vaast

De oldtimer van delicatessewinkel Maison Gosselin in Saint Vaast
zonsopgang bij Saint Vaast
afbreken van de atractie "Mega extreme"
De volgende tocht willen we naar Deauville, een lange dag varen en na 18:00 kunnen we door de sluis. Als we om 8 uur willen vertrekken en we starten de motor blijft een alarm piepen. Oeps, het is het alarm van het koelwater, maar dat komt wel uit de uitlaat. Leen kijkt naar de wierfilter omdat we deze hebben schoongemaakt en die zit goed dicht. Het is allemaal prima, is dan het zendertje kapot?
Leen trekt het stekkertje eraf en we kijken naar de temperatuur van de motor die goed blijft. Dan is dat het waarschijnlijk. We laten de motor nog langer draaien om te zien of dit echt het probleem is. Dat doen als we op zee ook en hij blijft goed koelen. Later hebben we de leverancier gebeld om het te verifiëren en die geeft aan dat het inderdaad goed mogelijk is dat het zendertje kapot is.
Het is rustig weer, dus we varen op de motor. Rustig aan, we kunnen er pas om 6 uur in, voor een tocht van 60 mijl. In de middag komt er wat wind en kunnen we motorzeilen. Dan trekt de wind weer aan en kan de motor uit, dan zakt hij weer in, motor weer aan en dat nog een aantal keren, om gek van te worden.
Rond half vijf zien we opeens een rolwolk achter ons ontstaan. Leen denkt dat hier veel rottigheid in zit en dat was ook zo. Hij ontwikkelt zich snel en om 5 uur breekt het los. Snel de rolfok inrollen, grootzeil naar beneden, allebei ons zeilpak aan. Ondertussen draait de wind 180 graden naar het Zuidwesten en bouwt de wind op van 20, 30 naar 40 en zelfs 45 knopen (windkracht 9). De golven bouwen zich snel op en het gaat hard regenen.
De rolwolk onderweg in de Seinebaai
Wij laten de boot met een klein puntje fok voor de wind drijven en wachten tot de bui over is. Ondertussen zitten we er midden in en zien we de bliksem en horen de donder, ook een keer echt heel dicht bij, maar gelukkig geen inslag.
De ingang van Deauville is smal en advies is om deze ingang te vermijden bij harde aanlandige wind zoals deze wind. Het duurt een tijdje voor de bui over trekt. En met deze hoge golven besluiten we Deauville te mijden en de met dit weer toegangelijkere haven van Le Havre aan te lopen. Bij vertrek hadden we nog een halve dieseltank en na een dag motoren hopen we dat we hiervoor voldoende diesel hebben. Met weinig diesel in de tank en veel golfslag kan de diesel toevoer droog lopen en stopt de motor. Gelukkig gaat het allemaal goed en lopen we rond half nege,n nog met daglicht, veilig le havre binnen. We zijn blij dat het allemaal goed is gegaan en alles nog heel is.
We eten wat, ruimen de boot op en opeens zien we Hans van de Mali Raj. Hij zag op de AIS dat we hier liggen. We drinken nog een borrel op de Mali Raj, gezellig.
zonsondergang bij Fecamp
Lekker uitgeslapen en bijgekomen de volgende ochtend. We lopen nog le havre in voor wat kleine boodschappen en een makkelijke italiaanse maaltijd voor de avond.
Ondertussen hebben we besloten om door te varen en niet terug te gaan naar Deauville, lekker richting huis. Misschien een beetje vakantie moe.
In de middag gaan we tanken, we hadden nog 20 liter in de tank, dus echt heel weinig. Daarna varen we naar Fecamp, eerst een stukje op de motor en al snel kunnen we lekker zeilen. Eindelijk weer zeilen!
We borrelen met Hans en Corry op onze boot en daarna warmen we de pasta met tomaat en aubergine op, heerlijk met een salade. Als we bij het havenkantoor willen betalen hebben ze net de kassa afgesloten, en de ambtenaar vindt het ook niet nodig om hem te openen als we aangeven dat we de volgende ochtend vroeg weg gaan. Dus weer een meevaller. Dan nog even een wandeling in het dorp en dan lekker slapen.
De rotsen bij Entretat
Om 6 uur staat de wekker en om kwart voor zeven vertrekken we. Grootzeil hijsen we in de haven en buiten zeilen we hoog aan de wind naar Dieppe toe. Het is heerlijk zeilen, zo rond de 15 knopen wind en met de stroom mee varen echt lekker hard, tussen de 8 tot 10 knopen over de grond. Het laatste uur trekt de wind behoorlijk aan tot 20 tot 25 knopen en zijn de golven hoger en begint het te regenen. Even doorbijten en even na half 11 komen we aan. Als we vast liggen begint het echt hard te regenen, we trekken ons terug met een lekkere cappuccino en een boek.
Eten en borrelen met Hans en Corry a/b Mali Raj
Na de regen gaan we langs bureau de port en even wandelen in de stad. Dan doen we een borrel bij de Mali Raj en eten lekker wat in de stad. De volgende dag blijven we liggen, de verwachte wind is 35 knopen, een beetje te veel van het goede. Dus lekker relaxen, wat boodschappen doen, een wandeling over het grindstrand en door de stad en uiteraard doen we weer een borrel en gaan nog langs de kermis. Het weer is prima met in het begin van de avond een regenbui. Morgen willen we verder naar Saint Valery sur Somme, dus hiervoor bellen we deze haven of ze een plek hebben en of we erin kunnen en dat kan. Het is 25 mijl varen en dan nog 5 mijl de bij laag water droogvallende rivier op, morgen dus weer vroeg op.

5 augustus 2018

Terug in Frankrijk

Met Paul en Marian in de jachtclub
We blijven in totaal vier dagen in Jersey. We eten een tweede keer bij de jachthaven.
We maken een mooie wandeling over het cliff path en beginnen op het punt waar we vorige keer zijn geëindigd, dit doen we samen met Paul en Marian. Daarna hebben we in Rozal een heerlijke lunch.


Op het cliff path



Lunch in Rozel
Verder bezoeken we de botanische tuin in Jersey en lunchen in Gorey. En op de laatste dag  eten we in een engelse pub.We vermaken ons prima, het is een leuk en gezellig eiland.
Het landhuis bij de botanische tuin in Jersey

bijzondere bloemen in de botanische tuin, Jersey

 botanische tuin, Jersey

Kasteel in Gorey, Jersey
De Condor komt je met 35 knopen voorbij scheuren.
Inmiddels gaan we rustig aan richting Nederland. Onze volgende bestemming is Guernsey. We vertrekken rond hoogwater, nadat we in Jersey getankt hebben. Het is wel rode diesel, dus het bonnentje is belangrijk, maar wel de engelse prijzen.

gin-tonic in Guernsey
De stroom werkt goed mee en binnen 4 uur zijn we er. We nemen een plek in de getijden haven omdat de binnenhaven pas 6 uur later open gaat. We gaan lekker de stad verkennen. Bij een leuk terras met uitzicht op de ankerbaai genieten we van een gin tonic, heerlijk, echt vakantie. In de avond eten we bij een engelse pub, dit is het laatste engelse bestemming van deze vakantie, dus toch nog even naar de pub en we hebben heerlijk en met een mooi uitzicht op de haven gegeten.


Eten in de pub in Guersey
Deze pubs missen we in frankrijk wel. Je kunt namelijk in de pub altijd komen zitten om iets te drinken en eten, je bent altijd welkom. Als je in Frankrijk voor 3 uur iets wilt drinken kom je vaak niet binnen omdat het etenstijd is en alleen iets drinken is uit den boze, helaas.

De volgende dag gaan we door naar Cherbourgh. Vertrek hebben we gepland om 7 uur, echter als we na het eten in de boot aankomen liggen we ingebouwd; zowel naast als voor ons liggen boten en zij gaan niet zo vroeg weg. Met de buurman spreken we af dat hij verhaalt.
De volgende dag gaan de buren op tijd eruit en gaat het vertrek soepel. We vertrekken met het laatste staartje tegenstroom. Er is er te weinig wind en gaan we op de motor, later kunnen we met de zeilen toch nog motorzeilen. Er is veel stroom en varen soms 10 to 11 knopen over de grond en we komen lekker op tijd in de Cherbourgh aan.
biertje in Cherbourgh
We lopen lekker door de stad en drinken op het terras een lekker biertje met een heelijke droge worst. 's avonds eten we macaroni met een gebakken eitje aan boord en daarna lopen we nog even over de avondmarkt.
zonsondergang in de haven van Saint Vaast
Ook hier gaan we de volgende dag weer verder. Rond 10 uur varen we naar buiten en ook hier is er weer veel stroom, maar geen wind. We kunnen wel motorzeilen, met de wind van het varen op de motor, helpen de zeilen mee in de snelheid van het varen. We gaan dan 6 tot 7 knopen door het water en over de grond 9 tot soms wel 12 knopen door de stroom. Wel is de zee erg onrustig, dit zijn overfalls: hier is de bodem erg ongelijk en doordat het er stroomt krijg je overal golven en draaiend water. Met meer wind wordt het dan ook nog heftiger. Je moet hier wel snelheid door het water hebben anders wordt je alle kanten opgegooid. Gelukkig ging het prima.
We komen rond twee uur aan in Saint Vaast en we kunnen direct doorvaren in de haven. Het is druk maar uiteindelijk hebben we toch een ligplek kunnen vinden.
We wandelen door de stad en koken deze avond aan boord met de spullen die we in Jersey hebben gekocht. In engeland heb je namelijk veel meer keuze in groente en verse kruiden.
Amfibie voertuig vanaf Saint Vaast naar Tatihoe
Het fort op het eiland Tatihoe
De volgende dag nemen we een retourtje met de amfibie bus naar het eiland Tatihoe. Het is grappig om zowel te rijden als te varen met hetzelfde voertuig. We wandelen over een kleine eiland langs de (niet heel goed bijgehouden) tuinen en de resten van het ford. Ook hier genieten we van een drankje op het terras.
Als we terugkomen genieten we van koffie met een lekker gebakje, Leen is immers jarig vandaag. En 's avonds gaan we lekker uit eten en nemen een lekkere griet, heerlijk!
We besluiten hier nog een paar dagen te blijven liggen en nog te relaxen voordat we verder gaan. Het is hier kermis en we hoorden net dat er vanavond vuurwerk is.
Om 23:00 klinkt er een knal, oeps oja vuurwerk met muziek. Reden is onbekend maar het is wel erg mooi, dus de avond weer top afgesloten!

De pier van Saint Vaast die droogvalt bij laagwater

kermis in Saint Vaast

Vuurwerk in Saint Vaast
Vuurwerk in Saint Vaast