28 juli 2018

Naar Normandië en Jersey

Aangekomen in Saint Malo gaan we deze keer in de getijden haven liggen. Ook dit is een leuke haven en net op een ander gebied van Saint Malo. Dat hebben we lekker verkend en in de middag gingen we lekker even zwemmen bij het strandje naast de haven, heerlijk. Afgelopen dagen was het erg warm, maar in de rivier hadden ze blauwalg waardoor we
niet konden zwemmen.
getijden haven St Malo tijdens laagwater


De dag erna verlaten we St Malo en daarmee Britagne om naar Granville in Normandië te varen. We vertrekken na de middag en nemen het "channel des petit pointes" om tussen de rotsen naar buiten te varen. We varen hoog aan de wind en we hebben echt een super zeiltocht: zon, goede wind en we varen tussen de 6 tot 8 knopen door het water.
In Granville kunnen we direct naar binnen en vinden een mooie plek. We liggen net vast en de Windveer komt naast ons liggen, zij liggen ook in Numansdorp.
De borrel bij ons aan boord is gezellig en we komen erachter dat we allebei naar Mont Saint Michel willen gaan. Dan gaan we samen, gezellig!

De volgende dag moeten we om 8:41 de bus nemen, hij gaat maar 1 keer heen en om 17:00 uur weer terug. We rijden door de dorpjes en anderhalf later zijn we er.
Mont Saint Michel is erg imposant door zijn grootte, van verre zie je hem al staan. We lopen ernaar toe, samen met ontzettend veel mensen. Sinds een paar jaar hebben ze een brug waardoor je er altijd naar toe kunt lopen. We wandelen met z'n vieren over de remparts en de grand rue, met allerlei toeristische winkels en restaurants en we maken een toer door de abdij. Erg kolossaal en leuk om te zien.
















Na een patatje en een drankje lopen we nog een rondje om de Mont Saint Michel heen, het is laag water en daarmee prima te doen. Dit droogvallend gebied is erg vlak waardoor het water schijnt op te komen met de snelheid van een galopeerend paard, dus dat gaat wel erg snel.


De abdij als hoogste bebouwing op Mont Saint Michel

De vergulde aartsengel op de toren van de abdey



We lopen terug naar de bus en als afsluiting drinken we nog een wijntje op het terras voordat we de bus instappen. De terugweg was een stuk warmer in de bus en af en toe ging het licht even uit, niet zo gek na al dat geloop, geklim en geslenter.
Het was een leuke dag en de vandaag vertrekken Bram en Marjolijn, wij blijven hier nog een dagje om meer van Granville te zien.

De volgende dag slenteren we lekker door de stad Granville en drinken koffie. In de middag verkennen we het stadje binnen de muren. De eerste avond hebben we op de muur gelopen rond de stad. Daarmee zie je de stad en de zee en binnen de muren is er een gezellig pleintje waar we een heerlijk belgisch biertje hebben genomen, Paix Dieu, wat godsvrede betekend. Hij was heerlijk.


uitzicht vanaf de vestingsmuren in Granville
De volgende ochtend gaan we vroeg weg naar Jersey. De twee dagen erna is er veel wind voorspeld en dan liggen we liever in Jersey en we hebben ook afgesproken met vrienden. Helaas is er vrijwel geen wind en is het een ochtend motoren. We komen net op tijd om nog over de drempel te gaan en liggen net in de haven als hij dicht gaat. Fijn dan kunnen we lekker de stad in. We wandelen rond en ook hier nemen we weer een lekker lokaal biertje bij een echte engelse pub.
Aan het einde van de dag komt de Lady Sky ook binnen het het is weer leuk om Paul en Marian te zien. 's Avonds gaan we naar de Jersey jachtclub eten samen met een ander stel die meegevaren zijn met de Lady sky.  Het Strijensas vlaggetje heeft daar nog steeds een goede plek. Het is erg gezellig en we hebben heerlijk gegeten.

26 juli 2018

Varen op de La Rance

We blijven nog een dag in Saint Cast, lekker struinen door het dorp, boodschappen doen én lekkere ijsjes eten.
Onze volgende bestemming weten we nog niet zeker, we denken eraan om de Rance op te varen, maar het is niet zeker of dat kan. Via het havenkantoor bellen we naar een van de havens daar en het kan wel, maar het laatste stuk is onzeker of dat lukt. Onze Engelse buren zijn er óók geweest met de motorboot en zijn erg enthousiast.

Eerst gaan we naar Saint Malo. We vertrekken in de ochtend en het is een rustige wind, maar we kunnen wel lekker zeilen, de wind trekt ook nog wat aan in de loop van de ochtend. Na een rustige tocht meren we rond de middag in de sluis aan op daarna een leuke plek in de stad te krijgen.
Saint Malo is een toeristische vestingstad. Binnen de vesting muren zijn er allerlei winkels, restaurants, een kunstmarkt en diverse artiesten zoals acrobaten, zangers en muzikanten. Het is een gezellige sfeer en je kunt er lekker struinen. Aan de zeekant is er een strand met een getijdenbad, maar helaas is het bewolkt met een frisse wind, dus hebben we er geen gebruik van gemaakt deze keer.

In de sluis van 15:00 uur
Hier hebben we bij de haven gevraagd naar de mogelijkheden op de Rance, ook hier weer verschillende antwoorden. We besluiten het er op te wagen en kijken hoe ver we komen.
Na twee dagen vertrekken we, we willen de opening van de sluis naar de Rance nemen om 13:00 uur. We zijn er klaar voor en kunnen de haven van Saint Malo verlaten met de sluis van 11:00 uur, tenminste dat denken we. Als we met nog 15 andere boten in het bassin wachten komt er opeens een zeeschip aan. O, néé hè. Ja hoor, hij krijgt voorrang en om half één gaat de sluis nogmaals. Dus we leggen hem tegen de kant en wachten. Dit gaan we niet halen.

Als we om 13:00 uit de sluis komen varen we de Rance op en gaan aan de wachtboei liggen. We roepen op om ons te melden en blijkt dat de volgende opening pas om 15:00 is. We bellen voor de zekerheid nog even de haven in Plouer sur Rance en zij geven aan dat dat ook nog moet lukken met de diepgang.
Om 3 uur gaan we door de sluis en de brug. We hebben wind van achteren en rollen de fok uit. Op ons voorzeil varen we relax over de mooie rivier de La Rance. Het is een brede en op enkele stukken smalle rivier, waarbij de oevers droogvallen. De oevers bestaan uit steile rotsen en groene begroeiing met tussendoor kleine dorpjes. Veel boten liggen voor de oevers voor anker, vaak droogvallend.
Na bijna 10 mijl de rivier op gevaren te zijn komen we aan in onze eerste haven, Plouer sur Rance. Dit is een klein dorpje waar we de volgende dag doorheen wandelen en koffie drinken. Hier vragen we de havenmeester naar diepgang naar Dinan en zij geeft aan dat we niet naar Dinan kunnen, te ondiep. Advies is om naar Lyvet te gaan en daar 5 km te lopen of fietsen te huren om vanaf daar naar Dinan te gaan.
Onderweg op de Rance

Onderweg op de Rance

Onderweg op de Rance

Plouer sur Rance
In de middag gaan we naar de volgende bestemming, Lyvet, net achter de tweede sluis "Chatelier". Om twee uur kunnen we gaan, dan zou het hoog genoeg zijn. Klopt, maar niet zo ruim, de diepte gaat twee keer naar 1.6 meter en één keer voelen we de modder maar kunnen we wel doorvaren. Dan gaan we door de sluis en de brug. Ook hier vragen we naar de diepte naar Dinan, dat is volgens de sluismeester maar 1.15 meter, dus toch hier stoppen. De havenmeester geeft aan dat de haven van Dinan vol is vanwege de fete des Remparts.
Bij de haven van Lyvet op zoek naar huurfietsen

Bij de brug van de sluis Chatelier

Onderweg op de Rance


Onderweg op de Rance op de ouderwetse manier vissen

Onder de treinbrug door (20 meter)

Ons uitzicht vanuit de haven van Lyvet

Ons uitzicht vanuit de haven van Lyvet

We krijgen een super mooie plek met uitzicht op de rivier. Ook dit dorpje is erg klein en gezellig.
Helaas konden we nergens fietsen huren en omdat we toch eigenlijk wel met de boot naar Dinan willen, blazen we de bijboot op en hangen we de buitenboordmotor eraan. Op zondag ochtend gaan we op weg naar Dinan.
Het laatste stuk van de tocht is ook erg mooi, het is een smallere rivier met mooie groene en rotsige oevers. We doen er ruim een half uur over en dan zijn we in Dinan.

In Dinan zijn veel mensen gekostumeerd in middeleeuwse kleding, het is de namelijk laatste dag van het Fete des Remparts (het feest van de kantelen, kantelen zijn de opstaande delen van de getande bovenkant van oude muren (Van Dale))

Aan het einde van de middag gaan we met ons bijbootje terug naar de haven en drinken een biertje en dineren in het dorpje, heerlijk.

En kleine selectie van de gekostumeerden:














De dag erna varen we weer terug naar Saint Malo. We vertrekken vroeg, we moeten door twee vrij kleine sluizen en we verwachten een drukte vanuit Dinan. Er is geen wind, maar het is wel erg vochtig en daardoor een fantastsche tocht terug met mooie uitzichten.









16 juli 2018

Langs de Bretonse markten

We blijven nog lekker een dagje in Lezardrieux liggen. We liggen immers op de rivier, lekker rustig met een fantastisch uitzicht. In de ochtend doen we boodschappen. Op de boot lezen en relaxen we en met de bijboot varen we de haven rond en eten lekker aan boord.


Het getijden zwembad in Paimpol
De volgende dag rond de middag varen we langs ile de brehat naar Paimpol toe, een getijden haven. Het is een prachtig gebied waar we door heen varen en we zijn aan de vroege kant waardoor het nog ondiep is, dus
goed oppassen. Vóór de sluis moeten we wachten en dat valt niet mee, het stroomt en er is maar een klein stuk diep genoeg. Uiteindelijk kunnen we door de sluis heen en krijgen we een mooie plek met uitzicht op de sluis.
In de middag koelen we lekker af in het zwembad, dit getijenbad wordt 2 keer per dag ververst en met laag water kun je er ook in zwemmen terwijl de zee zich teruggetrokken heeft.

De volgende dag, dinsdag, is er markt en deze markt staat door het hele dorp. We nemen lekkere kip en krieltjes mee die we 's avonds opeten, en uiteraard lekker verse groenten en fruit. We bergen het in de boot op en lopen daarna nog terug naar de rest van de markt. In de middag en de dag erna wandelen, zwemmen en relaxen we lekker.


Woensdag middag vertrekken we naar Binic. Om 16:00 uur gaat de sluis draaien, het is druk, dus pas om 16:30 zijn we erdoor. We zetten de zeilen en samen met de motor, er is weinig wind, varen we naar Binic. Daar komen we rond 19:30 aan, mooi op tijd omdat de drempel tot 20:10 open is, daarna is het te weinig water om binnen te komen. De ingang en de aanloop valt bij laag water geheel droog en het blijft bijzonder om hier te varen.
Droogvallende aanloop in Binc
Donderdag is het hier markt, dus ook hier struinen we over de markt en scoren we lekker gegrild varkensvlees.
We eten een lekkere lunch op de boot, meestal brood met ham of kaas met sla, tomaat, komkomer of ham met een gebakken eitje of in dit geval een zelf gemaakte tonijnsalade. Daarna lekker even een duik nemen in de zee.
De volgende dag maken we een wandeling langs de kust en terug door het binnenland.

De drempel van de haven gaat vrijdag om 18:15 open en dan gaan we eruit en varen we in een half uurtje naar Saint Quay Pontrieux. Dit is een haven waar je altijd in en uit kan, zodat we gemakkelijk kunnen doorvaren daarna.

Uitzicht vanaf de wandeling op de bretonse kust
De havenmeester verwelkomt ons en wijst ons in zeer goed Engels een box toe. Hij geeft aan dat er deze avond al feest is met muziek en vuurwerk en daarom is het erg druk in het dorp. We eten op de boot en na de koffie gaan we naar de muziek. Het is er erg gezellig en uiteindelijk gaan we naar de boot om daar het vuurwerk te zien. Maar we zijn zo moe dat we dit hebben gemist.

We wandelen de dag erna een mooie route naar het dorp langs de kust. We drinken daar koffie en kijken rond. Daarna lopen we de mooie route weer terug.

 


Kolibrie vlinder



Laat in de middag gaan we naar dat leuke strand, maar het water is toch nog wel ver weg, dus een heel stuk lopen om te zwemmen, na een uurtje gaat het een stuk beter. De handdoeken worden erg vochtig in het harde en beetje natte zand en het is wat fris, helaas.

onderweg naar Saint Cast, langs Cape Frehel
Na twee dagen hier te hebben verbleven hijsen we in de middag weer de zeilen op weg naar Saint Cast. In de middag is er vaak meer wind, zo nu ook en kunnen we met een rustig gangetje zeilen. Bij kaap Frehel is er veel stroom en gaan we bijna 10 knopen. Om 7 uur komen we aan en in het dorp wordt er druk getoeterd. Voor ons? Nee, Frankrijk heeft de finale gewonnen!

Op maandag is er hier ook weer markt en ook die struinen we weer af, gezellig hoor. Hier zien we ook bekende marktlui die op de vorige markten stonden, zij reizen diverse markten in de buurt af. Vanavond weer lekker makkelijk eten en de verse groenten en fruit
zijn weer binnen.
Looppad langs de rotsen naar Saint Cast

Marina Saint Cast bij laag water