29 mei 2018

Naar het zuiden



Wells is een leuk plaatsje, maar je moet er niet te lang blijven. We gaan nog een dag met de bus weg, maar eigenlijk willen we toch wel weer gaan varen. Afgelopen weekend is het hier een lang weekend met veel lokale toeristen die aan de kade allemaal op krabben vissen, niet alleen de kinderen, volwassenen zijn nog veel fanatieker.
En daarna staan ze met z'n allen in de rij bij de fish en chips en op het muurtje eten ze die 'lekker' op.





De wind vooruitzichten zijn Noord en Noord-Oost en we hebben 2 flinke tochten voor de boeg naar het noorden. We hebben geen zin om deze lange tochten op te kruisen en we willen ook niet zo graag in de nacht varen omdat je weinig zicht hebt. Verder is deze noordelijke wind ook erg koud en er is veel kans op mist.
De komende week veranderd de wind niet echt en we willen niet langer wachten omdat we hier ook niet echt blij van worden en het voelt ook niet meer als vakantie. We besluiten om te keren en naar het zuiden te gaan.

De volgende dag varen we naar Lowestoft, ook weer een lange tocht. We varen om 6 uur, een uur voor hoogwater, weg en komen 10 uur later aan. Het is een saaie tocht en we hebben allebei een dubbel gevoel; we willen niet wachten, maar willen ook niet tegen de wind in gaan hakken en dat betekent dat we dan niet verder richting Withby en Schotland gaan. We kiezen voor een relaxte vakantie met het is even omschakelen.

Vandaag gaan we door naar Southwold. Het is een tocht van 10 mijl. De wind is behoorlijk hard van achter en we zeilen lekker snel. Voor de ingang ruimen we de zeilen op en varen naar binnen. In het kanaal staat nog een flinke stroom van 2 knopen naar binnen. Opletten dus!
We roepen de havenmeester op en we zijn al bijna voorbij de plek waar we mogen liggen. Snel draaien en dat valt niet mee in de stroom. De boot past er precies tussen en het kost even wat inspanning en dan liggen we.

Het lijkt hier op een vissershaven; veel vissersboten en vissersspullen op de steigertjes. Ook zie je allemaal houten huisjes  waarin ze van alles doen en verkopen, er is van alles te zien. We lopen nog naar Southwold toe waar we vanuit Lowestoft al eerder met de bus zijn geweest. Eindelijk is het ook heerlijk weer en voelt het ook als vakantie!

Haven in Southwold

Foothpath naar Southwold

Haven in Southwold

Havenkantoor Southwold

Haven in Southwold


26 mei 2018

Avonturen in Wells

Woensdag staat in het teken van de pelgrims. In Walsingham staan verschillende kerken en deze trekken diverse pelgrims aan. Dat willen we natuurlijk uit interresse ook wel zien. We gaan met de bus en laten ons bij het verste pelgrimsoord afzetten.

Als eerste lopen we de holy mile, maar houden wel onze wandelschoenen aan. We komen aan bij de slippery church, een kleine heilige kerk waar veel kerk omheen staat om de grote hoeveelheid pelgrims te ontvangen.

Gelukkig is het vandaag niet druk. Dan lopen we via het pelgrims pad naar het dorp, waar we nog minimaal 4 kerken zien. Het dorp zelf is ook een oud dorpje met het oude Engelse sfeertje.
In het centrum bezoeken we de Walsingham Abbey ruïne met bijbehorende tuinen, ook deze zijn erg indrukwekkend.

In het dorp nemen we een kop thee met sandwich. Overal waar we komen staan borden met ‘queue here’ en de mensen van deze restaurants geven ook aan dat het ook dit weekend weer superdruk wordt met pelgrims, bijna onvoorstelbaar.

Donderdag willen we gaan varen, het is een lange tocht van 10 uur naar de dichtbijzijnste haven of 20 uur naar een haven veder als het lekker loopt. We contoleren alles: het weer, de wind wordt Oost, de route. We vertrekken in de middag voor hoog water.
Helaas gaat het niet zoals verwacht: bij het naar buiten varen krijgen we gigantische golven omdat de wind pal tegen staat (Noord) en niet Oost zoals voorspeld. Chaotische golven en het moeten opkruisen heeft ons doen besluiten terug te gaan. Valt niet mee, maar uiteindelijk wel een goed besluit.

Om terug te gaan moesten we echt nog opschieten omdat we niet zeker waren of we er nog inkonden.
Motor en zeilen bij. Bij binnenkomst was er ontzettend veel branding, de golven sloegen op de zandbanken naast de ingang kapot en gaf ook een rare stroming waarbij je werd weggezet. Leve de stuurmanskunst van Leen. Het was niet zeker of de binnenhaven in konden. We hebben het geprobeerd, maar kwamen toch twee keer vast te zitten en werden door de havenmeester er weer uit getrokken.
Dan maar niet en bleven we in de buitenhaven liggen, naast de werkboten van de windmolen parken.
Pffff, we zijn gelukkig binnen. Niet leuk en even in de ruststand.

Een Nederlandse schipper van een van de werkboten wist te vertellen dat deze werkboten stil liggen in de haven omdat de golven te hoog zijn door de wind en stromingen en vandaag ook nog kans is op bliksem.

Vanmiddag konden we in de mist naar de binnenhaven verhuizen. Daarna een Engels biertje met diner met uitzicht op onze boot in de pub. Morgen gaan we met de bus weg en dan kijken we wanneer we wat gaan doen.

22 mei 2018

Wandelen in Wells-next-the-sea

We worden wakker met heerlijk zonnig weer, maar buiten is het echt koud, dat is de Noorderwind. Wij hebben nog een paar lange tochten voor de boeg naar het noorden en we willen dit niet helemaal opkruisen, dus we blijven hier nog even liggen.

Vandaag trekken we onze wandelschoenen weer aan. We volgen het Coast path naar het Westen en daarna langs de Holkham Hall.

We nemen voor de zekerheid ook een regenjas mee, meer voor de wind dan dat we regen verwachten. Maar in engeland weet je het niet altijd. Zolang de zon schijnt gaat het prima.
We lopen over het Coast path en starten de wandeling met een tegenwind maar wel met zon langs de droogvallende boten. Nog even goed kijken hoe we er nu uit moeten varen.

Vervolgens lopen we door het bos met het geluid van de zee op de achtergrond. Hier hoor je veel vogels fluiten en ze vliegen vaak weg voor de camera.
Na een kilometer of 5 volgen we de weg naar het Holkham Hall park; dit is een gigantisch landhuis met een erg grote tuin, ca. 10 Ha. De eigenaar schijnt op de koningin na, de rijkste grondbezitter van engeland te zijn.

Het is imposant groot gebouw met het park met de vele grasvelden en de grote, vaak bloeiende bomen. Echt Engels.
Holkman Hall
We hebben lekker gewandeld en in het cafe van het landhuis geluncht. Tijdens de lunch betrok het en werd het koud. We waren blij met onze regenjasjes, lekker warm. Voor het laatste stuk terug hebben we toch de bus genomen, ook omdat de weg waar we langsliepen te gevaarlijk was om te wandelen.

Hieronder de foto's van Holkham Hall, zowel de gebouwen als het park.


Beeld op de fontijn






Een gigantische roofvogel, het lijkt een visarend.




21 mei 2018

Naar Wells-next-the-sea

Zondag zijn we rond 10 uur met wat mistig weer uit Lowestoft vertrokken met bestemming Wells-next-the-sea. De voorspelde Oostenwind was er maar weinig, dus het eerste stuk varen we op de motor. Een uurtje later konden we de zeilen samen met de motor gebruiken en de laatste paar uurtjes kon zelfs de motor uit.

De eerste uren hadden we stroom tegen waar we met gemiddeld 4 knopen voeren, met de stroom mee gingen we tot 8 knopen.

Onderweg moesten we af en toe goed opletten op de lobster potten, vaak gemarkeerd met een vlaggetje, maar onderwater zit een lijn en een lobster kooi die we zeker niet in de schroef willen hebben.

Om 19:45 kwamen we bij de ingang van de haven aan, maar pas rond 9 uur, 2 uur voor hoogwater, kunnen we pas over de drempel heen. Daarom hebben we het anker uitgegooid en met de harde wind en stroom heeft hij die goed gehouden, gelukkig!


Rond 20:45 kwam er mist opzetten, oeps.
De havenmeester roept ons op dat we kunnen doorvaren omdat er mist opkomt, haalt hij ons alvast deels naar binnen. Gelukkig vaart een vissersboot voor ons die ons de weg wijst.
Halverwege moeten we draaien en tegen de stroom in wachten. Na een kwartier is ook het tweede gedeelte diep genoeg voor ons en komt hij met zijn bootje ons voorgaan. We slingeren tussen de nu verlichte boeien achter het bootje aan. Spannend hoor!
In het donker leggen we op de steiger aan, we zijn er!

We ruimen de boot op en rond half elf gaan we eten, we hebben ondertussen best trek.
Maandag slapen we lekker uit en drinken thee met ontbijt in de kuip met een heerlijk zonnetje en opkomend water en met nog net geen drijvende boten.
Wat een prachtige omgeving, dit is echt vakantie!!
Vandaag wandelen we lekker door het stadje en langs het water en droogvallende rivier en de boten.  Even lekker genieten.

Een paar dagen later hebben we van de havenmeester nog een aantal foto's van onze aankomst gekregen.
aankomst in Wells-next-the-sea tijdens schemering

aankomst in Wells-next-the-sea tijdens schemering
Hieronder een filmpje gemaakt tijdens het ankeren en diverse foto's die we in het stadje gemaakt hebben.


Na laagwater stroomt het weer binnen

Ondiepe bootjes kunnen als eerste naar zee

Droogvallende bootjes

Naast de steiger blijf je nog drijven

Puttertjes in het dorp Wells

Engelse huizen in Wells

Mooie voetpaden langs de huizen

Engels huis aan de rand van Wells-next-the-sea

19 mei 2018

Afsluiting in Lowestoft


Vrijdag is de rondleiding bij de Internatial Boat Building School. Om kwart over 9 verzamelen en als we er allemaal zijn, lopen we ernaar toe. Het is ongeveer 45 minuten lopen. 
Om half 11 is de rondleiding en wordt gegeven door een oud-student. 

De opleiding tot “boat builder” duurt ongeveer 1 jaar. De eerste drie maanden moeten zij alles met de hand doen om het vak te leren: ze starten met een houten hamer, een bolle schaaf en nog wat ander gereedschap te maken. Vervolgens maken ze een eigen houten kist met dit gereedschap om het vak te leren. 

Na deze drie maanden gaan ze verder aan de slag met de diverse projecten / houten schepen om het vak te leren. Deze schepen moeten worden gerepareerd, gerestaureerd of zelfs opnieuw gemaakt. Alles wordt op een ouderwetse manier gemaakt met voornamelijk hout. Er liggen diverse schepen, van groot tot heel klein en van helemaal te restaureren tot allerlei reparaties.

Het is prachtig vakwerk hoe het allemaal gemaakt wordt met de verschillende technieken met fantastisch mooie afwerking. 


Na de rondleiding wandelen we terug en het is heerlijk weer en genieten lekker in de kuip, in de zon en uit de wind, heerlijk. 

Om 5 uur start het feestelijke gedeelte en iedereen is ook feestelijk gekleed. We krijgen een toerzeilers glas, speciaal voor de 40e tocht en gedenk plaatjes met certificaat. Er is een chanty koor met 6 man die het feest muzikaal opluistert, de sfeer zit er goed in. Na de muziek en de chique hapjes mogen we, met in totaal 64 zeilers aan 3 lange tafels plaatsnemen.
Het voorgerecht  is een garnalen salade, het hoofdgerecht gegrild varkensvlees met aardappels en groente en als nagerecht merengue met frambozen saus en mascarpone. Het was allemaal heerlijk en complimenten aan de bediening om voor 64 personen het diner te verzorgen. 

Het was de 40e keer dat de tocht naar Lowestoft is georganiseerd en alle schippers kregen een speciaal glas van jachthaven, Royal Norfolk & Suffolk Yacht Club, uitgereikt door de Commodore. 

Op zaterdag vertrekken de meeste schepen terug naar Nederland omdat de wind naar het Oosten draait op zondag en maandag. 
Wij zwaaien de meeste boten uit en nemen om 12 uur de trein naar Norwich. Het is een leuke, gezellige stad met een groot centrum. We hebben daar lekker rondgelopen, geluncht, een acrobaten act gekeken en thee gedronken. Aan het einde van de middag gaan we weer terug naar de boot en eten aan boord.


Morgen draait de wind naar oost en dat is gunstig om naar het Noorden te varen, zie afbeelding van de grip file.
Afgelopen dagen zijn we bezig met de voorbereidingen van de volgende tocht richting het noorden, naar Wells-next-to-sea. Zondag en maandag draait de wind naar oost en dat is gunstig. Aan het einde van de ochtend en einde van de avond is het hoog water. Vanaf 2 uur voor en tot 1 uur na hoog water kunnen we over de drempel heen. En het is in totaal 55 mijl varen. Eventueel kunnen we doorvaren naar Grimsby, maar dat is nog eens 50 mijl extra en ook daar moeten we de stroom mee naar binnen hebben. 
Het doel is om zondag aan het einde van de ochtend te vertrekken om net voor het donker in Wells aan te komen, vanaf 21:00 uur (2 uur voor hoog water) zouden we over de drempel naar binnen kunnen varen. 
Zover voor nu, tot de volgende blog!

17 mei 2018

Lowestoft en omgeving verkennen

Het is de eerste keer dat we in Lowestoft zijn. Woensdag gaan we dus op stap in Lowestoft, het is een drukke stad met veel verkeer wat langs de haven raast. Er is een grote winkelstraat die we aflopen. We lopen daarna door naar het park de Sparrow nest; veel bloemen, imposante bomen en gelukkig ook een gezellige koffietent met heerlijke Engelse cake, heerlijk!
Vandaag doen we lekker rustig aan en koken uitgebreid aan boord, een lekkere groente ratatouille.
Southwold
In de avond komen 4 boten binnen die om 6 uur zijn vertrokken en in 13 uur zijn overgevaren, woh, dat is echt snel en ze hebben een heftige toch achter de rug.
waterklok op de pier van Southwold

Donderdag zijn we op tijd wakker en besluiten de bus naar Southwold te nemen. Helaas geen dubbeldekker maar desondanks zien we toch wat van de omgeving.
Southwold is een gezellig stadje met leuke Engelse huisjes en winkeltjes met een kleine marktje in het centrum. We lopen naar de pier en de wind en de zee gaat nog heftig te keer en slaat elke keer op de kade kapot. Dit blijft fascinerend.

vuurtoren can Southwold
Kust van Southwold
In Southwold vinden we een erg goed restaurant met een kleine binnentuin waar we plaatsnemen. Met een verse muntthee eten we heerlijk (ala Ottolenghi).

Na terugkomst zitten we lekker in de kuip, we zitten uit de wind en de zon schijnt, heerlijk!
Om 18:00 uur is er een palaver.
Van de 28 boten die uit Nederland zouden vertrekken zijn er nog maar 4 binnengekomen, de rest is (nog) niet uitgevaren of teruggegaan in verband met de harde wind.
Water knalt tegen de kade aan

Vrijdag gaat de rondleiding naar de botenbouwer door, de activiteiten op zaterdag worden afgelast omdat vrijwel alle boten zaterdag vertrekken ivm de wind die Oost draait, voor ons wel gunstig maar om terug naar Nederland te varen niet.
afbeelding van de beroemde schrijver George Orwell bekend van oa het boek 1984
Morgen avond sluiten we af met een diner met wellicht nog een aantal boten die nog deze kant op komen.
bloeiende bomen in Southwold

alsof de tijd heeft stilgestaan